4 Asas Analisa Teknikal (Technical Analysis) Dalam Saham

Sebagai seorang pelabur yang baru berjinak-jinak dalam dunia pelaburan saham, kebiasaannya kita disarankan untuk mendalami ilmu fundamental dan teknikal analisis.

Fundamental analisis adalah proses dalam pemilihan saham iaitu memilih kaunter yang mempunyai pendapatan yang meningkat, ROE yang bagus, dan tiada masalah dalam pengurusan. Manakala teknikal analisis adalah di mana kita menentukan bila waktu yang sesuai untuk membeli dan menjual kaunter saham tersebut.

Secara asasnya, ada 4 perkara yang kita perlu ambil tahu dalam analisa teknikal:

1. Trend

Dalam pelaburan saham ada 3 jenis trend. Uptrend di mana kaunter dalam fasa kenaikan, downtrend di mana kaunter dalam fasa penurunan, manakala sideway pula di mana kaunter berada di dalam keadaan mendatar.

Untuk mengaut keuntungan sudah tentu kita inginkan kaunter yang dalam fasa uptrend, membeli kaunter dalam fasa downtrend ibarat operasi membunuh diri, manakala kaunter yang berada di fasa sideway memerlukan sedikit kesabaran.

2. Support dan Resistance

Support adalah harga lantai dalam sesebuah kaunter saham. Membeli pada aras support adalah timing yang paling terbaik kerana harga masih lagi murah. Manakala menjual (cut loss) pula adalah apabila harga telah memecah paras support tersebut. Resistance pula adalah harga siling dalam sesebuah kaunter saham.

Harga sasaran adalah apabila harga mencapai paras atau memecah resistance. Ini adalah masa yang terbaik untuk menjual kaunter tersebut.

3. Risk Reward Ratio

Teknik ini boleh dikatakan teknik pengurusan risiko iaitu sama ada berbaloi atau tidak kita membeli sesebuah kaunter tersebut. Jika kita membeli kaunter dengan risiko yang tinggi untuk rugi, lupakanlah hasrat tersebut.

Cari kaunter lain yang lebih berpotensi. Di sinilah pentingnya trading plan masing-masing iaitu harga beli, harga jual, dan harga yang perlu kita cut loss.

4. Volume

Bila volume meningkat dari kebiasaannya, ini menunjukkan minat pelabur dalam sesebuah kaunter saham tersebut. Kaunter ini lebih mudah cair dan sesuai bagi yang ingin berdagang.

Pelaburan saham juga adalah seperti teori ekonomi di mana semakin banyak demand (beli), semakin tinggi harga akan naik. Manakala semakin tinggi supply (jual), harga semakin jatuh.

Secara ringkasnya, inilah teknik asas dalam membuat analisa teknikal dalam membeli sesebuah kaunter saham. Semua teknik ini adalah saling berkait di mana kita akan membeli kaunter yang sedang uptrend, beli pula pada harga support, jual apabila harga telah mencapai resistance atau breakout resistance, bandingkan dulu sama ada kaunter tersebut berbaloi dengan menggunakan kaedah risk reward ratio, jika volume meningkat perhatikan sama ada beli atau jual yang meningkat kerana ini semua akan mempengaruhi nilai harga sesebuah kaunter.

Teknik untuk melabur saham ini ada macam-macam tetapi ini adalah tapak dalam semua teknik yang lain.

Kongsi artikel ini

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Terkini

IPO melalui MPLUS

Antara syarat utama pembelian IPO ialah mempunyai account CDS. Ada diantara anda bertanya bolehkah anda

Teruskan