Rakyat Malaysia Jatuh Muflis Setiap Bulan?

Agak mengejutkan apabila data dan statistik yang didedahkan Jabatan Insolvensi menunjukkan jumlah rakyat Malaysia yang diisytiharkan bankrap bermula Januari 2020 hingga Ogos 2020 adalah 5,066 orang.

Ini bermaksud, secara kasarnya ada seramai 633 orang diisytiharkan bankrap setiap bulan atau 21 orang diisytiharkan bankrap setiap hari sepanjang Januari 2020 hingga Ogos 2020.

Sementara itu, data dan statistik bermula tahun 2015 hingga tahun 2019 menunjukkan seramai 85,000 rakyat Malaysia yang diisytiharkan bankrap adalah golongan yang berumur 25 tahun ke bawah.

PERKSEO pada Julai 2020 yang lalu menjangkakan pengangguran di Malaysia meningkat sebanyak 42% ekoran pandemik COVID-19 yang melanda hari ini.

Dan kerisauan ini rupanya menjadi realiti apabila PERKESO melaporkan seramai 89,596 orang hilang pekerjaan setakat 22 Oktober 2020 yang lalu atau 10,000 orang hilang pekerjaan setiap bulan.

Data dari portal Hartabumi.com menunjukkan angka rakyat Malaysia yang muflis pada tahun 2015 adalah 18,457 orang, 2016 seramai 19,588 orang dan pada tahun 2017 seramai 18,277 orang.

Pinjaman peribadi merupakan kategori bankrap tertinggi diikuti pinjaman kenderaan dan pinjaman hartanah.

Bankrap berlaku kerana seorang penghutang gagal atau tidak lagi berupaya untuk membayar hutang tidak kurang daripada RM100,000 di bawah pindaan terhadap subseksyen 5(1)(a) Akta Insolvensi 1967.

Bankrap juga terjadi apabila Perintah Penerimaan dan Perintah Penghukuman dikeluarkan oleh Mahkamah Tinggi.

“Tahukah anda, 11 juta rakyat Malaysia dikenal pasti memiliki kad kredit dan ada yang mempunyai sehingga lima kad kredit.”

Sebenarnya, Jabatan Insolvensi dan Mahkamah Tinggi tidak membankrapkan mana – mana individu. Sebaliknya, seorang individu hanya boleh diisytiharkan bankrap dengan dua cara sahaja yaqni:-

 •  Permohonan Pemiutang
 •  Permohonan Sukarela Penghutang

Punca Rakyat Malaysia Muflis

Menurut Rohani Mohd Shahir yang juga Pengasas serta Perunding Utama Hijrah Wealth Management Sdn Bhd, beliau merumuskan bahawa terdapat lima sebab utama rakyat Malaysia muflis adalah kerana:

 •  Pinjaman Peribadi
 •  Pinjaman Pendidikan
 •  Pinjaman Kereta
 •  Pinjaman Rumah
 •  Pinjaman Kad Kredit

Berdasarkan laporan kajian yang dilakukan portal Loanstreet, kebanyakan pemohon pinjaman peribadi menggunakan pinjaman tersebut untuk 5 sebab utama.

Yang paling popular adalah atas faktor isu perubatan, kos pengubahsuaian rumah, penyatuan hutang untuk menyelesaikan hutang-hutang lain, perkahwinan dan pendidikan.

Pinjaman peribadi merupakan pinjaman yang paling ‘jahat dan kejam’ dengan kadar faedah 7% – 18% setahun.

Selain itu, wujud juga kes di mana ibu bapa menggunakan nama anak mereka yang baru menginjak ke alam pekerjaan untuk pinjaman kereta dan rumah. Pada awal, segalanya nampak baik sahaja.

Sehinggalah si anak terpaksa menanggung pinjaman tersebut dek ‘ketaatan’ pada ibu bapa. Kesannya, mereka tidak berupaya untuk membayar pinjaman dan diisytiharkan bankrap.

Untuk rekod, trend penggunaan kad kredit sebagai medium pembayaran atas talian semakin popular semenjak tahun 2014 lagi.

Data dari Hootsuite baru – baru ini menunjukkan, lebih daripada 20% rakyat Malaysia menggunakan kad kredit sebagai alat pembayaran pembelian barang atas talian.

Kesilapan terbesar kebanyakan pengguna kad kredit adalah mereka meningkatkan had penggunaan kad kredit mereka melebihi pendapatan mereka.

Dan ini merupakan faktor utama mereka tidak berupaya membayar pinjaman kad kredit sekaligus diisytiharkan bankrap.

Kesan Bankrap Kepada Individu Di Malaysia

Bankrap bukanlah isu yang boleh dibuat main. Antara kesan terbesar apabila seorang individu diisytihar muflis adalah:

 •  Sekatan untuk keluar negara.
 •  Aset seperti kereta dan hartanah akan dirampas.
 • Berada di bawah pengawasan Ketua Pengarah Insolvensi untuk pembayaran hutang.
 • Akaun bank sedia ada akan dibekukan dan tidak boleh mengeluarkan duit dari mana – mana akaun bank.
 • Sekatan untuk bekerja di dalam bidang profesional seperti peguam, doktor, akauntan dan jawatan perkhidmatan awam.

Dengan data dan statistik yang dikongsikan ini jelas menunjukkan bahawa rakyat Malaysia boleh bankrap setiap bulan bukanlah mitos.

Tanpa wabak pandemik COVID-19 pun puluhan ribu orang rakyat Malaysia telah diisytihar bankrap, apatah lagi dengan adanya wabak pandemik COVID-19.

Disebabkan banyak perniagaan terpaksa ditutup sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), kadar pengangguran naik kepada 5.3% pada Mei 2020 yang lalu.

Tempoh moratorium yang telah tamat pada September yang lalu juga memberikan ujian yang berat kepada rakyat Malaysia yang mempunyai komitmen bank yang tinggi.

Setakat ini, tiada solusi jangka pendek yang dilihat mampu menyelesaikan masalah ini.

Melainkan Kerajaan terus fokus dan komited untuk membantu meningkatkan ekonomi tempatan.

Malaysia mempunyai masa depan yang cerah dan pengurusan ekonomi kita sebenarnya mempunyai banyak ruang dan peluang untuk penambah baikan.

Kongsi artikel ini

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Terkini

IPO melalui MPLUS

Antara syarat utama pembelian IPO ialah mempunyai account CDS. Ada diantara anda bertanya bolehkah anda

Teruskan