Malaysia optimis hubungan perdagangan dengan US selepas kemenangan Biden

Malaysia berharap dapat menjalinkan hubungan perdagangan yang lebih baik dengan AS apabila pentadbiran Presiden Amerika, Joe Biden mengambil alih jawatan.

Perdana Menteri Malaysia Muhyiddin Yassin pada hari Ahad mengatakan bahawa negara Asia Tenggara itu menantikan perkongsian komprehensifnya dengan AS yang terus menjadi “kerangka utama untuk proaktif , kolaborasi pelbagai aspek, dan saling menguntungkan. ”

Menurut para pakar perjanjian yang dijalin pada tahun 2014 dengan bekas Presiden AS Barack Obama menghadapi cabaran di bawah pemerintahan Presiden Donald Trump.

Menurut Azmi Hassan, pakar geostrategi Universiti Teknologi Malaysia melalui Arab News berkata, “Ketidakstabilan perdagangan antara dua negara ini disebabkan kerana Trump menuduh Malaysia melakukan manipulasi mata wang menyebabkan lebihan dagangan dengan US.

“US adalah pasaran yang sangat penting untuk produk Malaysia dan hubungan perdagangan berdasarkan kesefahaman antara dua pihak, bukan pada kehendak seorang presiden, mampu memacu lebih banyak aktiviti perdagangan dan meningkatkan keuntungan.”

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia Mohammed Azmin Ali mengucapkan tahniah kepada Joe Biden atas kemenangannya dan optimis bahawa “lebih banyak perniagaan di US untuk terus meneroka peluang pelaburan yang lebih besar di Malaysia.”

Dr. Oh Ei Sun, rakan kanan di Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura, berharap kemenangan Biden memberi manfaat kepada Malaysia kerana kemungkinan besar akan mewujudkan persekitaran global yang lebih mesra perdagangan.

“Biden adalah penyokong perdagangan bebas, berbanding Trump yang hanya melindungi kepentingan US , jadi kita akan melihat pembalikan agenda global perdagangan bebas Amerika. Malaysia adalah negara pembuatan dan berorientasikan eksport, jadi tentunya sokongan untuk perdagangan bebas akan bermanfaat bagi negara seperti Malaysia, ”katanya.

Dia berharap agar tariff import boleh dikurangkan dan “akan lebih banyak barang dieksport dari Malaysia. (Kemenangan Biden) akan meningkatkan ekonomi (Malaysia), jadi ini adalah berita baik.”

Hassan juga mengatakan pentadbiran Trump “kurang berminat” untuk benar-benar menyelesaikan pertikaian itu dan pendekatan yang lebih membina diharapkan dari Biden.

Kongsi artikel ini

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Terkini

IPO melalui MPLUS

Antara syarat utama pembelian IPO ialah mempunyai account CDS. Ada diantara anda bertanya bolehkah anda

Teruskan