Kerajaan harap vaksin covid-19 selamat digunakan pada suku pertama 2021

Malaysia berharap untuk mendapatkan dari negara pengeluar, vaksin Covid-19, yang diharapkan dapat digunakan seawal suku pertama tahun depan.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba berkata berdasarkan laporan terbaru, kini terdapat 10 calon terkemuka di antara pengeluar vaksin yang telah menyelesaikan fasa ketiga ujian klinikal mereka dalam menghasilkan vaksin.

“Kami dimaklumkan, vaksin yang dihasilkan oleh Pfizer Inc dan BioNTech SE mencapai hampir 90% berkesan. Ini adalah perkembangan yang memberansangkan.”

“Kami yakin ada lebih banyak calon terkemuka di dunia seperti Gamaleya Research Institute yang vaksinnya juga telah menjalani ujian klinikal fasa ketiga yang kami anggap sebagai peluang yang baik juga dalam memberikan vaksin kepada rakyat Malaysia.”

“Kami masih lagi dalam perbincangan kerana masih belum dapat berita hasil ujian klinikal fasa ketiga untuk vaksin dari China.”

“Namun, pengadaan vaksin Covid-19 untuk negara kita akan bergantung pada pertimbangan yang teliti berkaitan dengan kualiti, keselamatan, implikasi dan pendaftaran vaksin ini oleh negara-negara pengeluar,” katanya dalam program Selamat Pagi Malaysia yang dihasilkan oleh Radio Televisyen Malaysia (RTM) hari ini.

Ditanya adakah bekas pesakit Covid-19 dapat dijangkiti lagi, Dr Adham mengatakan kemungkinannya rendah jika dibandingkan dengan mereka yang tidak pernah dijangkiti virus tersebut.

Katanya, sementara itu, kadar pemulihan menunjukkan peningkatan dengan 73% dicatatkan semalam berbanding 65% dua minggu lalu, sehingga membuktikan bahawa protokol dan rejim rawatan yang dilaksanakan di hospital dan pusat kesihatan di negara ini sesuai dengan keselamatan kesihatan masyarakat pendekatan.

Mengenai peningkatan jumlah kes positif Covid-19 di beberapa negeri, wilayah persekutuan dan Lembah Klang, Dr Adham mengatakan ini berkaitan dengan kelompok tempat kerja dan tapak pembinaan di mana kadar jangkitan di tempat-tempat ini tinggi kerana terdapat pergerakan orang dan kelonggaran dalam mematuhi prosedur operasi standard (SOP).

“Peningkatan kes di Kuala Lumpur menunjukkan bahawa kita perlu memperketat tindakan, kepatuhan, penguatkuasaan dan pemantauan. Kita harus terus dengan langkah-langkah pencegahan dan kawalan, mematuhi SOP dan menyesuaikan diri dengan norma baru.

“Ini adalah tanggungjawab semua. Sehubungan dengan kelompok tempat kerja, sangat penting bagi majikan dan pekerja untuk bertanggung jawab. Majikan mempunyai peranan penting untuk memastikan bahawa kakitangan atau pekerja mereka selalu dilindungi,” tambahnya.

 

 

Kongsi artikel ini

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Terkini

IPO melalui MPLUS

Antara syarat utama pembelian IPO ialah mempunyai account CDS. Ada diantara anda bertanya bolehkah anda

Teruskan